Nagroda Winner Of The Year w kategorii Projektowanie Uniwersalne

EDIBLE lub architektura metabolizmu

 

ANAcycle

Kategoria uczestnika: Niezależny profesjonalista
Nazwa firmy: Tallinn Architecture Biennale 22
Lokalizacja: Estonian Museum of Architecture
Zespół: Główni kuratorzy: Lydia Kallipoliti i& Areti Markopoulou Asystent kuratora: Sonia Sobrino Ralston Producenci: Anna Lindpere, Anu Lill, Ronja Soopan Projekt: kse studio/ Sofia Krimizi & Kyriakos Kyriakou
Źródło zdjęć: Performance Metabolic Home podczas dnia otwarcia Biennale Architektury w Tallinie 7 września 2022 r. Reżyseria: Maria Ader. Zdjęcie autorstwa Evert Palmets
Źródło zdjęć: „Everything’s on the Table” autorstwa Hayley Eber i Mae-Ling Lokko. Tallinn Architecture Biennale 2022. Zdjęcie autorstwa Petrosa Pattakosa.

EDIBLE było tematem Biennale Architektury w Tallinie w 2022 roku, którego prace wystawiano w Estońskim Muzeum Architektury od września do grudnia 2022 roku. Wystawa na nowo zobrazowała planetarne systemy żywnościowe i przeniosła metabolizm i empiryczne cechy świata przyrody – takie jak wzrost, rozkład, trawienie i uwalnianie składników odżywczych – do domeny miast i budynków. EDIBLE miało na celu umożliwienie architektom, planistom i projektantom środowiskowym wypracowania proaktywnego stanowiska w kwestii dobitnej zdolności architektury do projektowania związanego z operacjami w obiegu zamkniętym, wytwarzaniem zasobów – generowaniem żywności i energii – a także rozkładem
i przekształcaniem produktów rozkładu w żywność. Na tej wystawie „jedzenie” rozumiano zarówno dosłownie, jak i w przenośni. Przestrzenne
i egzystencjalne powiązania między architekturą a żywnością pojawiają się w różnych skalach: od naszych przewodów pokarmowych po ekologię terytoriów i technologię systemów budowlanych. Dzięki różnym jednostkom tematycznym wystawy kuratorskiej operowaliśmy trzema skalami: mikroskalą materiałów – od cegły po glebę –, makroskalą dużych terytoriów – żywnością i geopolityką – oraz mezoskalą miejsca zamieszkania – domem metabolicznym, w którym programy domowe są projektowane jako ekosystemy w łańcuchu wymiany zasobów. Była także otwarta biblioteka – Future Food Deal – w której prezentowano książki kucharskie, a także wizjonerskie rysunki i manifesty na temat tego, jak architektura może odpowiedzieć na alienację między ludźmi i ich źródłami zaopatrzenia w żywność w czasach rosnącej urbanizacji. W ramach EDIBLE zbadano potencjał wszystkich naturalnych i technologicznych ekspresji – od nowych praktyk hodowlanych, poprzez rolnicze odpady żywnościowe, po syntetyczny wzrost i postwzrost, aby ograniczyć zanieczyszczające środowisko i eksploatacyjne skutki naszych dążeń i działań związanych
z produkcją środowiska zbudowanego.

Skip to content